יוצאות מן הכלל - פודקאסט מספר 34 - ד"ר אילנה קוורטין

אישה בעולם של גברים – חלק א'

האורחת: ד"ר אילנה קוורטין

04.03.24

אפשר גם להאזין בפלטפורמות השונות:

פמטק בקרוספיט. מוט בקוטר קטן יותר, מותאם לכף יד של אישה
פמטק בקרוספיט. מוט בקוטר קטן יותר, מותאם לכף יד של אישה

רוב הזמן חם לי. בחורף הנוכחי לבשתי מעיל פעם אחת ביום קר במיוחד. 90% מהחולצות שלי הן גופיות ולשמחתי מכנסיים קצרים וכפכפים הם לבוש מקובל במקום העבודה שלי.
אולם קולנוע; רכבת; כנס; משרד או כיתה עם מיזוג מרכזי – לכולם אקח איתי משהו ארוך בתיק.

מוכר?

הנוסחה לחישוב הטמפרטורה בחללים ציבוריים חושבה על בסיס קצב חילוף החומרים של גבר צעיר. קצב חילוף החומרים של אישה צעירה נמוך בכ 35%.
המשמעות?
הטמפרטורה בחללים ציבוריים היא בממוצע ב 5 מעלות קרה מדי עבור נשים.
לא קר לנו כי אנחנו נשים. קר לנו כי הטמפרטורה הותאמה לגברים.

לאישה יש יותר סיכוי למות מאשר לגבר בתאונת דרכים בחומרה דומה.
איך תיארו את זה בדו"ח של משרד התחבורה האמריקאי: "seat belts have been historically somewhat less effective for female passengers"
בחירה מעניינת של מילים.
אלו החגורות שהיו לא יעילות במידה מסויימת. לא מי שתכנן והוציא אותן אל הפועל על בסיס מידות של גבר ממוצע.

להיות אישה בעולם של גברים.
גודל הטלפון הנייד שמותאם לכף יד גברית. הגודל של מסיכות הקורונה שכיסו לעיתים חצי פרצוף של נשים. ידית משאבת הדלק שמחייבת שימוש בשתי ידיים נשיות. "שיוויון" במספר תאי השירותים אך לא בתור לידם.

פמטק (FemTech – Female Technology) הוא תחום שבעבר עסק בטכנולוגיה שקשורה לרפואת נשים והיום בהגדרה רחבה יותר, עוסק במוצרים ושירותים שמעוצבים, מתוכננים ומונגשים מתוך ראיית צרכיה וחווית חייה של אישה.

ד"ר אילנה קוורטין גילתה שתרופה שנרשמה לה לא עובדת בצורה זהה בכל ימי החודש.
עוד גילתה כי יעילות התרופה הזו, כמו כל התרופות בשוק היום, נבחנה רק על גברים.

רגע של ביולוגיה: לנשים יש מחזור הורמונלי האורך בממוצע 21-35 ימים ומשתחררים בו בשני גלים שני הורמונים עיקריים – אסטרוגן ופרוגסטרון. בזמן הווסת האסטרוגן נמוך ובזמן הביוץ הוא בשיא.
הרוב המוחלט של התרופות היום ניתנות במינון קבוע, על אף שגוף האישה רחוק מאוד מלהיות קבוע – בתוך החודש וגם במהלך השנים.

מה עושה משפטנית, אקטיביסטית, ד"ר למגדר כשהיא נתקלת בבעיה כזו?
קל – מקימה סטרטאפ!
אילנה חקרה את הנושא: נפגשה עם נשים רבות שחוו תופעות דומות וגם עם רופאים בתחום וגילתה שאכן ישנה קורלציה בין אסטרוגן לבין דופאמין (שנמצא במחסור אצל אנשים עם הפרעת קשב וריכוז ולכן תרופות מסוג ״ממריצים״ מוסיפות דופאמין למוח למעשה), כך שאסטרוגן מגביר ומייעל את השחרור של דופאמין במוח, וכי ישנו הגיון שכשהאסטרוגן נמוך (ווסת) התרופה אינה יעילה ואילו כשהאסטרוגן גבוה (בביוץ) התרופה פועלת ביעילות.

כך נולדה לבנה.
לבנה (כמו הירח) היא פלטפורמה דיגיטלית שלומדת וממליצה על המינון הגמיש/דינאמי שכל אישה צריכה בהתאם למחזור ההורמונלי שלה. המלצת המינון מיתרגמת ל״בליסטר״ אישי שבו יש כדורים של התרופה הספציפית שהיא לוקחת אך במינונים מתאימים לכל יום ויום.
לבנה פועלת היום בתחום הפסיכיאטריה והחזון הוא להגיע גם לתחומים נוספים שבהם יש להורמונים שלנו השפעה על האופן שבו התרופה פועלת. טיפול אינדבידואלי ומותאם, מהיר ויעיל, ולא יקר. שכל אישה, לא משנה איפה היא נמצאת, תקבל את הטיפול הכי מעולה שיש.

אנחנו הנשים, אומרת אילנה, חיות בעולם שבו זה ״הגיוני״ לנו שיכאב לנו פעם בחודש, וגם בלידה. ולכן גם נראה לנו הגיוני לנו שהתרופות יסייעו לנו לפעמים ולא באופן קבוע. אנחנו לא רק שלא דורשות סטנדרט אחר, אנחנו אפילו לא מדמיינות סטנדרט אחר.
לבנה פה כדי לשנות את זה.

מעניין? יש עוד:

ד"ר אילנה קוורטין היא משפטנית, אקטיביסטית וד"ר למגדר.

האתר של לבנה

כלואות – שתלטנות קיצונית בזוגיות – ספר שכתבה אילנה

כתבה בכלכליסט

שתפו את הפרק