יוצאות מן הכלל - פודקאסט מספר 43 - יעל ארליך ואלינור מרין

להרכיב תהליכי עבודה – לגו ככלי לרענון השגרה בארגון

האורחת: יעל ארליך ואלינור מרין

26.02.24

אפשר גם להאזין בפלטפורמות השונות:

4 ברווזים הכי טובים בעולם
4 ברווזים הכי טובים בעולם

אני לא אוהבת משחקים שאין להם מטרה ברורה.
ברביות, חיילים, "משפחה", חיות – משחק סוציו-דרמטי – או, אם נקרא לילד בשמו: משחק בכאילו. מזל שלילדים שלי יש אבא שלובש דמויות בקלות כמו חולצה לבנה מתחת למדים.
מבחינתי, אם אין מטרה ברורה למשחק (מטרה ברורה = איך מנצחת. כמה כסף/שטח/קלפים/נקודות צריך כדי לנצח) אז אין טעם לשחק.
לגו עומד על הגבול בין שני אלו.
להרכיב עם ילד.ה דגם לפי הוראות – בשמחה!
"לשחק בלגו" – תתחילו, אני אצטרף עוד מעט.

יעל ואלינור סגרו לי את הפינה ו"כתבו לי הוראות" למשחק חופשי בלגו. בשבת אחר הצהריים התיישבתי עם הנסיינים בגילאים 14, 12 ו 6. כל אחד קיבל 7 לבנים שונות (אבל זהות לכל המשתתפות) והוראה להרכיב את הברווז הכי טוב בעולם. בשלב הבא יש להסביר למה הברווז הזה הוא הכי טוב בעולם.
דברים שקרו:

  • (בת 12) אמא איך מנצחים? לא מנצחים, משחקים בשביל הכיף. לא , אמא, נו – איך מנצחים?
  • (בת 6) אוף אני הכי גרועה בזה. את זוכרת שאין תחרות? אה נכון.
  • (בן 14) הברווז הזה הכי טוב בעולם כי הוא חברותי.

מלבד הזמן שבילינו יחד (כמעט שעתיים. אחרי הברווזים בנינו מגדל ואחר כך הילדים המשיכו לבנות ואני פירקתי חלקי לגו שנשארו מורכבים מפעם. צריכה מטרה, כבר אמרתי) התפתחה שיחה בגובה העיניים, היה שיתוף פעולה בחיפוש לבנים ספציפיות שנדרשו למגדל ועלו זכרונות כשמצאנו חלקים השייכים לסטים שנקנו לפני יותר מעשר שנים.
בן ה14 סיכם: שכחתי כבר כמה כיף זה לגו.

LEGO® SERIOUS PLAY®
שיטה שפותחה בשנות ה90 של המאה הקודמת בחברת לגו העולמית שהתמודדה עם תחילת עידן משחקי המחשב. הנהלת לגו פנתה לכלים המוכרים של ייעוץ ארגוני ואסטרטגיה עסקית ולבסוף הבינה שיכולה להשתמש במשאב הכי בסיסי שלה – לבנת הלגו, ככלי ליצירת אסטרטגיה חדשה. אחרי שהוכח ככלי פנים ארגוני שהוציא אותה מהבוץ, לגו הוציאה אותו החוצה לשימוש כולם.
השיטה מתבססת על שני עקרונות עיקריים:

  1. למידה תוך כדי משחק. כילדים, אנחנו יוצרים בראש שלנו מבנים של ידע על סמך התנסות אישית. כתוצאה מכך אנחנו יוצרים אקסיומות שמלוות אותנו כל החיים. גבוה=גדול, צפוף=כבד ועוד.
  2. כשאנחנו משתמשים בידיים שלנו (במקרה של LSP מדובר על בנייה אינטואיטיבית בלגו), אנחנו יוצרים ידע חדש ומערערים על מבני הידע שקיימים אצלינו בראש.

 

לגו בעבודה?
לגו מוצע כמענה למיאוס בתהליכי העבודה הקיימים. פגישות יומיומיות, בניית תוכנית עבודה, סיכום שנה ועוד. הקונספט של ישיבות / דיונים רבי משתתפות.ים מחזיק בתוכו חסרונות מובנים. מי מאיתנו לא ישבה בישיבה וגללה בפייסבוק או שיחקה קאנדי קראש מתחת לשולחן? א.נשים חוששים לעתים להביע קול בפורום כזה מתוך מחשבה על "מה יגידו" ואולי סתם כי אבד הקשב.
הלגו מייצר השתתפות מלאה ומשטח את המגרש כי כולם.ן, בכל הדרגים, בונים בלגו, ולכולם יש את אותה יכולת ליצוק משמעות ללבנים.

למי זה מתאים?
הקהל ה"קלאסי" הוא חברות וארגונים שיש להם בעיה לפתור. זה כלי נהדר לפתרון בעיות. ה"בעיה" יכולה להיות צוות שלא עובד טוב יחד, צוות חדש שצריך לגבש, הנהלה חדשה, ניסוח תוכנית עבודה ופיתוח אסטרטגיה. LSP יכול לשמש גם ככלי לשבירת קרח ולהנעת יצירתיות.

מה עוד אפשר לעשות עם לגו?
אני בתוך צוות – מציאת המקום שלי בתוך הצוות, מה אני תורמת. איך אני תופסת את עצמי ואיך תופסים אותי אחרים. מה השאיפות שלי, בתוך הצוות ובאופן אישי.
סיעור מוחין להעלאת רעיונות חדשים בתחומים שונים בסיוע מודלים בלגו.
הנגשת תהליכי שינוי ארגוני.
בניית חזון אישי ועסקי.

לגו משפחתי

  1. הברווז הכי טוב בעולם.
    כל משתתפת מקבלת מספר מוגדר של לבנים זהות (6 נניח). לרשותנו 5 דקות לבנות את הברווז הכי טוב בעולם ואחר כך להסביר למה הוא הכי טוב. בשלב הבא כל משתתף יוריד 2 לבנים מהברווז ויסביר למה הוא עדיין הכי טוב בעולם.
  2. בניית מגדל – כל אחד ואחת לפי הפרמטרים שהופכים ערמת לבנים למגדל בעיניו.
  3. בניית מקום שמשמח אותי. יכול להיות מציאותי או דמיוני.
  4. בניית משהו מפחיד. תוספת של משהו שיכול לעזור להתגבר על הפחד.

שתפו את הפרק